大家身邊總有朋友有鋪儲物癮,不慎刺中「收藏神經」,就會情不自禁買下它!買下它!買下它! 環球儲物狂 一欄專門訪問一眾「收集強迫症」病患者,讓患者公開所好,為亂買嘢自我澄清大平反!

檔案#02 | 愈核突愈要儲 外地磁石貼攝石人


fancare
fancare 《新假期》旅遊組編輯

收藏物品:世界各地最娘景點磁石
收藏年資:5年
收藏數量:85件以上
收藏原因:不嗜selfie,最怕在景點拍「到此一遊」照片,點知唔小心在羅馬買咗第一個磁石就泥足深陷,開咗個頭瘋狂儲磁石貼,擇偶條件只揀設計靚或者質料特別款式,後來更要求朋友出差時貢獻埋一份,參差貨色陸續出現!其實全世界九成磁石都係made in China,唔知點解bought in China的硬係劣質啲!不過旨意要貼滿個雪櫃門!

dummy

collector2
最可愛收藏:畫家Miffy陶瓷磁石(購自荷蘭)

collector3
最想掉收藏:小學生勞作品級數衣夾磁石(購自台灣旗津)

collector04
最合襯收藏:左邊的Lisa姐磁石來自羅浮宮,為紀念自己成功在年三十花市嘅人海湧去睇蒙羅麗莎;右邊的Lisa姐磁石購自阿拉斯加,純粹愛佢食字Da Vinci Cod(當地其實盛產三文魚唔係Cod fish)

collector5
最寫實磁石:新加坡禁忌

collector6
最登對磁石:瑞典民旅服木製磁石(購自瑞典Skansen博物館)

上一篇:檔案#01 | 日本各地特別版 Kewpie沙律醬BB